Motoroptimering

Elektronisk trimning av din bil

Chiptuning

ETT EFFEKTIVT SÄTT ATT OPTIMERA BILEN

Chiptuning har blivit en stor sak sedan metoden dök upp samtidigt som bilarna blev allt mer datorstyrda i slutet på förra årtusendet. Benämningarna (motoroptimering, chiptrimning) och detaljerna i utförandet varierar, men att chiptuning är här för att stanna är det ingen tvekan om. Aktörerna blir allt fler på marknaden, av varierande kvalitet. Är du intresserad av en kompetent genomförd chiptuning som höjer effekten på din personbil, skåpbil eller lastbil: Vänd dig då till oss, vi har kunskapen och erfarenheten att få till ett bra resultat.

bilreparation

Många olika metoder

Men vad innebär egentligen chiptuning? Det finns flera olika svar på den frågan. Det första är att använda en så kallad effektbox, eller powerbox som den ofta kallas. Då installeras delvis ny programvara, som ”lurar” bilen att det sprutas in för lite bränsle. Detta ger i sin tur högre effekt, särskilt på dieselbilar.

Denna metod att trimma bilen har dock sina svagheter. Det kan dels störa andra elektroniska system. Dessutom kan temperaturen och andra väderförhållanden påverka effekten.

Modern chiptuning är ett sätt att öka bilens prestanda. Detta gör man genom att arbetsparametrarna i bilens ursprungliga mjukvara uppdateras för att nå högsta möjliga effekt. Detta påverkar dock inte bilens sensorer, vars funktionalitet finns kvar även efter en chiptuning. Bilen klarar även efter en chiptuning av att anpassa sig till olika väderförhållanden och bränslekvaliteter.

Chiptuning ändrar informationen till bränslestyrenheten

Mera i detalj innebär en chiptuning att datainformationen till bränslestyrenheten ändras. Detta styrs av ett chip som är kopplat till bilens huvuddator. Vilket sorts chip det handlar om varierar, vanligast är Flash eller EPROM. I chipet finns informationen om hur motorns olika komponenter ska styras. När bilen genomgår en chiptuning så omprogrammeras originalchipet med ny information. Förändringarna anpassas till din bil och får positiva effekter som högre motoreffekt, lägre bränsleförbrukning och större vridmoment.

Man bör inte överskrida gränsvärden

Det finns dock begränsningar i mjukvaran som man inte får gå över när man genomför en chiptuning. Annars kan driftsäkerheten och hållbarheten vara i farozonen. De är här den stora skillnaden finns mellan seriös chiptuning och mindre kvalitativa varianter. Överstiger modifieringarna tillverkarnas instruktioner så riskerar man att få problem. I dag är de möjligt att utföra chiptuning på merparten av alla bilar som är utrustade med ett elektroniskt insprutningssystem.

Högre effekt, lägre bränslekostnad och större körglädje med chiptuning!